fbpx

Pogosta vprašanja in odgovori o kondicijski pripravi

30 junija 2021by Domen Bremec1

Pogosta vprašanja in odgovori o kondicijski pripravi

30 junija 2021by Domen Bremec1
rehab-4-1280x853.jpg

O kondicijski (fizični) pripravi, kineziologiji, rehabilitaciji in še čem

Pogosto pri širši javnosti naletimo na številna vprašanja, dvome in nejasnosti glede kineziologije, fizične oziroma kondicijske priprave, osebnega treninga, fizioterapije in še česa. Na to vam danes skušamo odgovoriti v tem uporabnem blog prispevku.

Kaj je kineziologija?

Beseda kineziologija izhaja iz grške besede »kinesis«, ki pomeni gibanje. Gre za vedo, ki proučuje človeško gibanje s fiziološkega, biomehanskega in tudi psihološkega vidika. Z drugimi besedami, gre za proučevanje gibanja telesa (na primer med vadbo, vsakodnevnimi opravili, pred in/ali po poškodbi) ter vpliva različnih oblik vadb ali aktivnosti na telo in njegovo delovanje (na primer vadba za moč, hitrost, vzdržljivost, izguba telesne mase, ipd.).

Kaj dela kineziolog?

Kineziolog lahko:

 1. vodi postrehabilitacijsko zdravljenje po različnih poškodbah,
 2. vzdržuje in izboljšuje fizično kondicijo športnikov in ekip,
 3. preprečuje oziroma omejuje razvoj različnih kroničnih bolezenskih stanj,
 4. deluje na akademsko-znanstvenem področju.

Kaj je kondicijska ali fizična priprava?

Kondicijska priprava športnika je kontinuiran, kompleksen in programiran proces razvijanja osnovnih in specifičnih biomotoričnih in funkcionalnih sposobnosti. Kondicijski trener to doseže s kombinacijo treninga moči, kondicije in ostalih metod. Na kratko so to sredstva, metode in orodja, ki posamezniku omogočajo napredek v njegovih fizičnih (telesnih, atletskih) sposobnostih. Če povežemo s točko 2, potem sta to prva (“vodi postrehabilitacijsko zdravljenje po različnih poškodbah”) in/ali druga alineja (“vzdržuje in izboljšuje fizično kondicijo športnikov in ekip”).

Kaj dela kondicijski trener?

Kondicijski trener lahko:

 1. vodi postrehabilitacijsko zdravljenje po različnih poškodbah,
 2. vzdržuje in izboljšuje fizično kondicijo športnikov in ekip,

Razlika med kineziologom/kondicijskim trenerjem in fizioterapevtom?

Kondicijski trener (kineziolog) je ozko usmerjen na delo in pripravo športnikov posameznikov ali ekip. Hkrati njegovo delo lahko obsega tudi zdravljenje poznega post rehabilitacijskega zdravljenja po poškodbah ali stanjih. Kondicijski trener ali kineziolog opravlja delo  pozne rehabilitacije, ki sledi po opravljenem delu fizioterapevta, to pa z namenom uspešne vrnitve športnika nazaj v trenažni proces. Fizioterapija se ukvarja z akutno rehabilitacijo različnih mišično-skeletnih in drugih kroničnih težav, medtem ko se kineziologija ukvarja s preventivo oziroma postrehabilitacijo teh težav. Kineziolog po navadi začne svoje delo po končanem delu fizioterapevta (poškodovani je brez bolečin in ima polni obseg giba, ni pa še pripravljen na polne obremenitve življenja ali športa).

Razlika med kineziologom in kondicijskim trenerjem?

Kondicijski trener je izraz za nekoga z izrazito športno usmeritvijo, medtem ko je kineziolog splošen izraz za posameznika, ki opravlja zgoraj navedene naloge. V večini primerov je kondicijski trener (v Sloveniji) po izobrazbi kineziolog, profesor ŠVZ ali pa diplomirani trener. Trenutno v Sloveniji ni uradne možnosti pridobitve naziva kondicijski trener (bivši modul Kondicijsko treniranje na FŠP, LJ). Torej kondicijski trener je specializiran za delo v športu, medtem ko je kineziolog splošnejši in širši izraz za delo z različnimi populacijami (tudi športniki).

Kaj pa kineziološki trakovi?

Ime za trakove je rahlo neposrečeno, saj bi jih lahko imenovali kakorkoli drugače, da ne bi povzročali zmede. Kineziolog, fizioterapevt ali kdor koli drug (z opravljenim tečajem) vam lahko aplicira trakove. Primeren vadbeni plan pa lahko sestavi le kondicijski trener ali kineziolog.

Kaj pa kineziološki trakovi?

Kratek odgovor je ne. Lahko, da sploh ne boste tekli. Kondicija (ang. conditioning) v fiziologiji pomeni vedenjski proces, kjer odziv posameznika postane bolj predvidljiv ali pogost v določenem okolju. Odziv pa je posledica ojačitve na določen dražljaj. Poenostavljeno to pomeni, da vsaka navada, spretnost in znanje je kondicijski trening, saj želimo z določenim dražljajem vzpodbuditi odziv na ta dražljaj. Odziv je vedno kvalitetnejši, kar pomeni, da je posameznik pri odzivu v določenem okolju na določen dražljaj napredoval.

Kaj pa tuji izrazi za te poklice?

V angleško govorečih državah so poklici in vloge dosti bolj razdelane in utemeljene. Tako najdemo vloge kot so:

 1. Strength & Conditioning Coach = Kondicijski trener
 2. Personal Trainer = Osebni trener
 3. Athletic Trainer = Slovenski izraz ali vloga (še) ne obstaja
 4. Physical Therapist = Fizioterapevt
 5. Sport Coach = Športni trener

Razlika med osebnim trenerjem in kineziologom/kondicijskim trenerjem?

Osebni trener je posameznik, ki je pridobil ustrezno certifikacijo (licenco), ki trenerju omogoča pisanje in izvajanje varnih in učinkovitih vadbenih programov za zdrave posameznike oziroma tiste, ki imajo zdravniško dovoljenje za normalno vadbo. Torej najpomembnejši del, je ta, da lahko osebni trener trenira le z zdravimi osebami. Njegov certifikat mu ne omogoča vadbe s poškodovanimi ali rehabilitacije. To lahko opravlja je izobražen kader (fizioterapevt – akutni del, kineziolog/trener – pozna rehabilitacija). Prav tako osebni trener nima ustrezne usposobljenosti za delo s kakršnimi koli športniki z namenom izboljšanje njihove fizične kondicije (pripravljenosti) in razvojem njegovih sposobnosti.

Zakaj bi zaupali nam?

Naša glavna prednost so naše široke izkušnje in nabor trenerjev. Vsak ima strokovno izborazbo, izkušnje z delom s športniki posamezniki kot tudi ekipami na vseh nivojih in starostih. Imamo preverjene rezultate, se konstantno izobražujemo in izboljšujemo. Pa ne samo na papirju, ampak s konstantnim iskanjem boljših rešitev na nove ali stare probleme in z neizmerno voljo in željo po delovanju v skladu z etičnimi in moralnimi načeli. Trening in z njo vzgoja športnikov v samostojne, samozavestne in trdne posameznike so temelji našega dela. Več o nas pa na povezavi. Za začetek pa se nam javite preko prijavnega obrazca.

Vse odgovore najdete tudi v lični brošuri.

Dvigni svojo fizično pripravljenost na najvišjo raven. Treniraj z nami v Celju ali Ljubljani. Lahko pa ti pomagamo tudi na daljavo. Za več informacij nam piši oziroma klikni na povezavo.

Domen Bremec