fbpx

Testiranje za nogometaše in nogometašice

8 julija 2021by Domen Bremec

Testiranje za nogometaše in nogometašice

8 julija 2021by Domen Bremec
DSC_2536-min-1280x1920.jpg

Meritve in testiranje nogometašev v sodelovanju z NIZI

Vikend 19. in 20. junij smo v Ljubljani (ŠRC Šentvid) v sodelovanju z Nogometno-izobraževalnim inštitutom izvedli testiranje za nogometaše in nogometašice. Opravili smo sklop testov, kjer smo pridobili informacije o njihovih gibalnih sposobnostih in fizični pripravljenosti.⠀

Po opravljenih meritvah smo rezultate podrobno analizirali in igralce in igralke uvrstili kam trenutno spadajo glede na rezultat, starost in spol. Pripravili bomo priporočila na katerem področju bi bilo potrebno delati in na kakšen način trenirati za čim hitrejši napredek.

Meritve smo izvedli v dveh ločenih dneh in sicer v soboto in nedeljo dopoldan. Merjenci so zjutraj prispeli v parih. Začeli smo z analizo telesne sestave in ogrevanjem za glavni del meritev. Po ogrevanju so nogometaši izvedli test skokov in maksimalne sile. Po krajšem premoru smo naredili še krajše specifično ogrevanje za šprinte na 20 metrov. Za zaključek pa so igralci odtekli še IFT 30-15 vzdržljivostni test. Vse meritve so trajale približno 75 minut na par.

 

 

Izvedeli smo naslednje meritve:⠀

 1. Telesna sestava⠀
  1. Telesna teža
  2. % maščobe
  3. Mišična masa
  4. % vode
 2. Maksimalna jakost (izometrika)
  1. Maksimalna sila v počepu
 3. Vertikalni in horizontalni skoki⠀
  1. Vertikalni: Squat Jump, Counter-Movement Jump, CMJ-Free, Single Leg CMJ
  2. Horizontalni: Standing Long Jump (skok v daljino)
 4. Šprint 20m
 5. Vzdržljivostni test s spremembo smeri IFT 30-15

Po zajetih podatkih in temeljitem pregledu smo začeli s pisanjem poročil in priporočil. Rezultate smo podrobno analizirali in poiskali referenčne vrednosti glede na starost, spol in nivo posameznika oziroma posameznice. To je zelo pomemben del, saj le tako lahko opravimo neko objektivno primerjavo. Še bolj pomembno pa bo redno ponavljanje meritev, saj je napredek posameznika in primerjava s samim seboj najpomembnejši del vsakih meritev.

Za piko na i pa smo izdelali še priporočila in konkretne primere treningov za najpomembnejše sposobnosti oziroma tam kjer imajo igralci največji primankljaj. Konec leta (verjetno v decembru) pa bomo testiranje ponovili in preverili v kakšnem stanju bodo športniki in kakšen je bil njihov napredek v pol leta.

Seveda pa vabimo vse nogometaše in nogometašice od 12. leta naprej, da se nam pridružite v decembru na ponovnih meritvah. Tudi, če ste junijske zamudili, to ni noben problem. Več pa v brošuri. Prijave sprejemamo tukaj.

Primer primerjave rezultatov z referencami za fante U-16:

Vas zanima testiranje nogometašev, potem se prijavite tukaj. Če vas zanima testiranje za ostale športe pa nas si več o tem preberite tukaj. Se vidimo!

Domen Bremec