Zgodbe akrobatov: SuperTrening

12 oktobra 2023by IamAdmin

Zgodbe akrobatov: SuperTrening

12 oktobra 2023by IamAdmin
Supertrening_2023-12-of-17-1280x852.jpg
Članek povzet po https://katapult.si/zgodbe-akrobatov-supertrening/

»Učitelj telovadbe!« je Miha Drobnič v mladosti odgovarjal na klasično vprašanje: »Kaj boš, ko boš velik?«

Vsestranski športnik je na Dolu pri Hrastniku aktivno treniral rokomet, kjer je kar dvakrat slavil naziv državnega prvaka, poleg tega pa prejel še priznanje najboljšega igralca v Sloveniji v svojem letniku. Povsem pričakovano se je vpisal na Fakulteto za šport, kjer je tekom študija vedno več pozornosti posvečal znanosti in kondicijski pripravi športnikov.

Na faksu je dobil možnost dela na projektih, ki so poleg športa vključevali tudi tehnologijo. Perfektna kombinacija! Naredil je raziskavo iz kinematike rokometnega strela. Prvič se bolj resno začel ukvarjati z obdelavo podatkov in športno znanostjo. »To je to!« je bil vedno bolj prepričan.

Prav na fakulteti se je tudi prvič srečal z Dewesoftovo opremo, ne da bi kdaj pomislil, da bo nekaj let kasneje sodeloval prav s tem podjetjem.

 

Aprila 2019 je skupaj s kolegoma Domnom Bremcem in Robijem Simoničem ustanovil Zavod SuperTrening, kjer ustvarjajo okolje za kondicijsko pripravo vrhunskih športnikov.

Koristile so mu tudi nadaljne povezave z akademskim svetom, kjer se je kot raziskovalec zaposlil na Švedski univerzi MIUN, na projektu SINTEC, kjer se razvija revolucionaren obliž s senzorji. Kasneje se je v Sloveniji zaposlil še na projektu AiCoachU, kjer razvijajo tekaškega trenerja s pomočjo umetne inteligence. Vse to mu je podalo veliko potrebnih izkušenj iz sveta senzorjev in obdelave podatkov.

Opazil je, da je na trgu ogromno senzorjev, a obdelava podatkov je omejena, z veliko priložnostmi za izboljšavo. Proizvajalcem je podajal predloge za izboljšavo njihovih programov, a naletel na gluha ušesa.

Ko je težave opisoval prijatelju iz Trbovelj, mu je le-ta nekoga predstavil …  »Vse se je zares spremenilo po našem prvem sestanku v Katapultu z mentorjem Mihaelom Gornikom,« pravi Miha.

Kmalu se je spoznal še s fanti iz MonoDAQa (danes Dewesoft Monitoring), podjetje, ki deluje v Katapultu. Razvili so integrirane pospeškomere za dolgotrajno spremljanje vibracij mostov in vetrnih turbin, ki so se, presenetljivo, izkazali za uporabne tudi v športu.

Tako jim je MonoDAQ pomagal pri razvoju vseh senzorjev, obenem pa so dobili v uporabo programsko opremo DewesoftX.

Več podrobnosti o tem, kako jim Dewesoftova oprema pomaga pri razvoju naprav in analizi podatkov, si preberite na tej povezavi >>.

Želijo razviti naprave, ki bodo dale objektivne rezultate testov, ki jih izvajajo športniki. V razvoju imajo tri naprave – fotocelice, tenziometrično napravo in izometrično postajo. Več kot 1000 športnikov v Sloveniji in tujini je že uporabilo njihove storitve in opremo, med njimi tudi olimpijski podprvak v deskanju na snegu Tim Mastnak.

Miha še vedno rad prihaja v Katapult, v naše Mesto Akrobatov. »V Mestu Akrobatov nudijo okolje z vso strokovno podporo z vidika inženiringa. Nikoli v življenju nisem dobil toliko koristnih informacij na enem mestu. S tako podporo res ne moreš reči, da so drugi krivi, da ti ni uspelo – vse je odvisno od tebe. In to šteje več, kot da ti nekdo podari 100 tisoč evrov za zagon podjetja.

V začetku sem se spraševal, v čem je fora. Kje plačam te sestanke, vse te informacije? Zakaj bi to nekdo kar tako dajal? Res mi ni bilo jasno.

Sedaj nekako razumem sistem Katapulta in Mesta Akrobatov. S tako pomočjo še sam v sebi začutiš to željo in potem prijeten občutek, da dalje pomagaš naslednjemu. In on naslednjemu. In tako se gradi širok podporni sistem.

To je okolje povezljivosti. Tako lahko v svojih podjetniških sanjah posežemo še višje

Miha, Domen in Robi, mi vam želimo, da s svojimi inovacijami posežete v ves svet!

Viri

[1] Zgodbe akrobatov: SuperTrening: https://katapult.si/zgodbe-akrobatov-supertrening/

IamAdmin