fbpx

Sprejemni Izpiti Fakulteta za Šport

24 februarja 2020by Domen Bremec

Sprejemni Izpiti Fakulteta za Šport

24 februarja 2020by Domen Bremec
4545-1280x1707.jpg

Fakulteta za Šport: Preizkus Gibalnih Sposobnosti in Znanj

Fakulteta za Šport in sprejemni izpiti oziroma kot se uradno imenuje – Preizkus gibalnih sposobnosti in znanj je gotovo pomembna stvar za vse tiste, ki se želite vpisati na Fakulteto za šport. Konec koncev je preizkus vreden kar 40% pri vpisu, kar ni zanemarljivo in se za to velja potruditi.

“DIF” in sprejemci – pri vpisnih pogojih je navadeno, da morajo “Vsi kandidati opraviti preizkus gibalnih sposobnosti in znanj. Če bo sprejet sklep o omejitvi vpisa (vedno je), bodo kandidati izbrani glede na:

    1. Uspeh pri preizkusu gibalnih sposobnosti in znanj – 40% točk, 
    2. Splošni uspeh pri splošni maturi oziroma zaključnem izpitu – 45% točk,
    3. Splošni uspeh v 3. in 4. letniku – 15% točk.

Vpisne pogoje lahko najdete tukaj.

Glede na ta dokument je datum za letos (2020) za prvi prijavni rok 29. in 30. junij 2020. Potencialni drugi rok pa v drugem prijavnem roku 11. septembra 2020.

Katere teste preizkus obsega, kakšne so norme, rezultati prejšnjih let in minimumi za vpis

Na spodnji sliki so vidni vsi testi in minimalne norme glede na spol. S klikom na povezavo lahko pregledate ene izmed neuradnih rezultatov preteklih let (2016), da dobite občutek kje se gibljejo vrednosti vseh, ki se želijo vpisat na FŠP. Še več o celotnem prijavnem postopku pa si preberite na tej povezavi.

Slika 1: Slika testov in norm za preizkus gibalnih sposobnosti in znanj za vpis na Fakulteto za šport.

Vse kandidate verjetno zanimajo tudi skupni minimumi (test, uspeh, matura) za pretekla leta, te si lahko ogledate tukaj.

Opraviti je potrebno 6 testov. Pet testov je identičnih, različna sta le vesa v zgibi za dekleta in vzgibe za fante. Ker pa si želite s preizkusom nabrati čim več točk, je cilj, da ste precej nad minimumom in so tako vaše možnosti za sprejem precej večje. Kot je zapisano, mora kandidat opraviti vse teste, pri vsaj štirih (4) pa doseči tudi minimalno normo.

Kaj pomenijo posamezni testi in norme?

Teste lahko razdelimo na več načinov, jaz sem se odločil takole:

  1. Eksplozivno-koordinacijski testi: Tek na 100m (T100), Poligon nazaj (PON), Skok v daljino z mesta (SDM),
  2. Vzdržljivostni testi: Tek na 2400m (T2400), Zgibe/Vesa v Zgibi (VZG), Plavanje  100m (P100)

Za to delitev sem se odločil, da zadevo poenostavim in lažje predstavim plan in način treniranja za te teste. Pri prvih je tako, da je za oprijemljive izboljšave načeloma potrebno relativno manjša sprememba, pol sekunde za T100 ali PON je že veliko ali pa 5-10 cm za SDM. Za drugi del testov (T2400, P100, vesa v zgibi – dekleta) o napredku govorimo v sekundah oziroma številu ponovitev za vzgibe za fante.

Primer programov

Tek – Vzdržljivost

Kar se tiče tekalnega dela vzdržljivosti priporočam branje naslednjih blog objav. Poleg tega je celotna zadeva lahko odlično planirana, analizirana in pripravljena s pomočjo ITC kalkulatorja. S prebranimi vsebinami vam bo opisano bolj jasno. Dodaten plus pa je tudi to, da boste že sedaj prebirali in se učili vsebin, ki vas čakajo tekom študija in tekom kariere, še posebej, če boste delali s športniki.

Slika 2: Primer tekalnega programa za nekoga, ki trenutno preteče 2400m v 9:30. Na sliki je plan treningov za 5 tednov, če delaš 3 na teden. Če delaš 2 pa je to lahko za 8 tednov. Uporabljen je ITC kalkulator – več o tem v postu.
Moč & Eksplozivnost

Prilagam še primer programa za jakost in moč, usmerjen nekoliko bolj specifično (a še vedno splošno in prijazno začetnikom) za napredek pri Skoku v daljino (SDM), zgibih oziroma vesi, sprintu na 100m in posredno tudi pri plavanju in poligonu nazaj. Pod breme ni napisano nič, ker o vas ne vem ničesar, v kakšnem stanju ste, koliko imate izkušenj in znanja.

Najpomembnejša stvar je tehnika izvedbe! Če le ta ni ustrezna, ne treniramo kar želimo in je zadeva v najboljšem primeru neučinkovita, v najslabšem pa nevarna. Zato uporaba le tega na lastno odgovornost, priporočam vam, da si ogledate primere na našem IG kanalu – tukaj. Vmes boste našli primere dobre oziroma primerne tehnike, kakšne nasvete, popravke, primeri sklopov vaj, ki vam prav tako lahko pomagajo pri pripravi oziroma pri vašem napredku. Toplo priporočam, da nas tudi obiščete v telovadnici Celju, razlogov za to pa je več – pogovarjate se z nekom, ki je vse te stvari že opravil, profesionalno se ukvarjamo s pripravo takšnih in drugačnih športnikov na njihova tekmovanja (tudi preizkus je neke vrste tekma), hkrati pa izveste še kup dobrih informacij za vaše nadaljnje izobraževanje v športni smeri.

Slika 3: Primer programa jakost in moči usmerjen v napredek pri testih gibalnih sposobnosti in znanj za vpis na Fakulteto za šport. Program je za 2-krat tedensko. Sam bi se programa držal nekje 4-6 tednov, nato pa bi zadevo zapeljal v bolj specifične smeri. Gotovo pa zmanjšat volumen 1 ali 2 tedna pred samim preizkusom sposobnosti.

Kot sem že omenil, je zgornji program primeren le ob primerni tehniki in poznavanju zadev. Več poti vodi v Rim, to pomeni, da to ni edini način priprave. Je le najbolj prijazen začetniku oziroma nekomu, ki s treningom še nima ravno veliko izkušenj. Toplo priporočam obisk in posvet pri nas v živo, kasneje lahko zadeva teče tudi preko drugih kanalov. 

Sprint

Kar se tiče sprinta, znova, ker ne vem v kakšnem stanju ste, zato je program splošen in predvideva, da ste zdravi, v pogonu in aktivni. Sicer pa je vedno bolje biti malo bolj previden, raje naredi manj (količina in intenzivnost), če ne veš točno pri čem si.

Teden 1 Teden 2 Teden 3 Teden 4
3 x 6 x 15:40s 3 x 6 x 15:30s 2 x 3-4 x 100m 2 x 3-4 x 80m
3 x 8 x 15:40s 3 x 8 x 15:30s 2 x 3-4 x 80m 2 x 3-4 x 60m

Prva 2 tedna gre za Tempo teke, kjer je poudarek na razlikovanju: 15 sekund intenzivno, 40 ali 30 sekund pogovorni tempo. Potem sem ubral način Dolgo-Kratko to pomeni od daljših razdalj h krajšim, ker predvidevam, da je vadeči manj izkušen z visoko intenzivnimi teki (sprinti) in ne želi tvegati kakšne poškodbe. Po vsakem daljšem teku naj bo počitek popoln, to pomeni vsaj 3-5 minut, v zgornjih treningih.

Teden 5 Teden 6 Teden 7 Teden 8
2 x 3-4 x 40m 2 x 2-3 x 20m 3 x 100m MAX 2 x 100m MAX
2 x 4-5 x 30m 2 x 2-3 x 20m 2 x 3 x 30m 2 x 2 x 20m

Intenzivnost se tukaj viša, zato mora biti tudi počitek še daljši, nepisano pravilo veli, da za vsak meter sprinta, počivamo nekje 8 sekund, to pomeni 8s * 40m = 320 sekund = 5:20 počitka. Pri Tednu 7 in 8 pa pri maksimalnih sprintih počivamo tudi po 10-15 minut, da se zares spočijemo.

Slika 4: Pri nas nudimo in izvajamo avtomatsko testiranje sprintov z uporabo FreeLap in BeamTrainer časovnih celic (timing gates).
Plavanje

Plavanje – za to si najdite pomoč nekoga, ki vam lahko pomaga pri sami tehniki, potem pa trenirati, priporočam vsaj 1x tedensko. Količinsko znova ni potrebno pretiravati, je pa to odvisno tudi od tega, če je že 100 metrov (4 dolžine v 25-m bazenu) naporna, potem je potrebno izboljšati delovno kapaciteto, je nabiranje prvih (kilo)metrov in fokus na tehniki smiseln. Po tem pa raje fokus na tehniko in hitrost.

Rešitve

Testiranje: Zgoraj imate opisane vse poti, teste in primere treningov. Programi so splošni primeri treningov za napredek. Ker vašega primera konkretno ne poznam ne morem podati natančnega načrta. V vsakem primeru vam lahko ponudimo testiranje, kjer gremo v detajle in boste točno vedeli kje ste in kje so še rezerve.

Treningi: Hkrati pa vam ponujamo tudi prvi korak v šport in športno znanost ter študij na Fakulteti za šport. Če boste znali pomagati sebi, imate odlične možnosti, da boste lahko v prihodnosti pomagali tudi komu drugemu pri napredku in izboljšanju sposobnosti. Zato vam toplo priporočam obisk, posvet in trening pri nas. Tako bomo lahko v živo pregledali vaše stanje, naredili plan primeren za točno določenega posameznika, poleg tega pa se boš ob tem še precej naučil/a in blestel/a na “sprejemcih”.

Dvigni svojo fizično pripravljenost na najvišjo raven. Treniraj z nami v Celju, lahko pa ti pomagamo tudi “na daljavo”. Za več informacij nam piši oziroma klikni na povezavo.

Treningi in posveti potekajo ali v živo ali preko Zooma! 

PRIJAVA NA TRENINGE IN/ALI MERITVE!

Spremljaj pa tudi naše objave na IG in FB!

Domen Bremec