fbpx

Pot od otroške zabave do resnega nogometa z vidika telesne priprave

24 oktobra 2023by Tomaž Marko

Pot od otroške zabave do resnega nogometa z vidika telesne priprave

24 oktobra 2023by Tomaž Marko
Blaz-Kramer-2.jpg

Pot od otroške zabave do resnega nogometa z vidika telesne priprave

Razumevanje fizičnih zahtev nogometa je ključno pri oblikovanju ambicioznih športnikov. Hitrost, eksplozivnost, vzdržljivost, moč, gibljivost in agilnost predstavljajo osrednje lastnosti, ki tvorijo hrbtenico uspešne nogometne kariere. Razvijanje le teh pa je dolg nelinearen proces, ki zahteva obilico potrpljenja, tako športnika kot trenerja. Ta blog predstavlja poenostavljeno potovanje skozi zapleten proces razvoja mladih športnikov. Poglobili se bomo v časovni trak razvoja in celostne pristope v določenem obdobju.

Razvoj posameznika v grobem delimo na štiri faze: otroštvo do 12 let, mladostništvo od 12 do 15 let, mladostništvo od 15 do 17 let in mladi športniki nad 18 let. Vsaka faza pa ima določene cilje, ki jih želimo obkljukati. O tem smo govorili že v eni izmed prejšnjih objav – razvoj mladih športnikov. Tokrat pa se objava osredotoča konkretno na nogomet in na razvoj nogometašev in nogometašic iz vidika fizične priprave v kombinaciji z zahtevami igre.

Otroštvo do 12 let

Faza otroštva je izjemno pomembna faza, saj si človek v tem obdobju zgradi bazo, s katero živi celo življenje. V tem obdobju je najpomembneje, da otroci osvojijo fundamentalne gibalne vzorce kot so tek, skakanje, metanje, vlečenje in padanje. Razvoj in treningi temeljijo na zabavi in igranju, otroci pa preizkusijo široko paleto gibanj. Tako razvijejo ravnotežje, koordinacijo in veselje do gibanja in igre. Učijo pa se tudi nogometnih prvin z žogo in sama pravila nogometa. Kljub temu se jih spodbuja, da preizkusijo tudi druge igre / športe, saj je poudarek na pozni specializaciji. Zaželeno je, da se otrok spozna s široko paleto športov in tako spozna različna gibanja, zahteve in igre.

Mladostništvo od 12 do 15 let

Zdaj nastopi najstništvo in iz otrok postanejo najstniki. V tej fazi mladi nogometaši doživijo konkretnejše telesne spremembe, kar je posledica hormonskih sprememb. Po navadi v tem obdobju zrastejo, dodajo mišično maso in izboljšajo koordinacijo telesa. Hkrati se odločijo za en šport, oziroma se specializirajo npr. za nogomet. Zdaj je ključno treniranje in izpopolnjevanje veščin. V tem obdobju se spoznajo tudi s kondicijsko pripravo, ki jo delimo na jakost, moč (eksplozivnost) in kondicijo. Pričnejo se izvajati treningi za jakost, kjer je poudarek na osnovnih gibalnih vzorcih in dodajanju bremen (squat, hinge, push, pull, carry,…). Pri eskplozivnosti je poudarek na učinkovitosti gibanj kot so skoki, pospeševanja, zaustavljanja, spremembe smeri in tek v maksimalni hitrosti. Na plan nastopijo tudi treningi vzdržljivosti. To obdobje je namenjeno treningu, tekmovanja so drugorazrednega pomena.

Mladostništvo od 15 do 17 let

Zdaj so nogometaši, ki so se dodatno specializirali za določene pozicije na igrišču. V tej fazi hormoni še konkretneje pomagajo pri razvoju fizičnih sposobnosti, kar gre v korak s trendom treninga. Povečata se tako volumen kot intenziteta kondicijskih treningov. Postopoma športniki postajajo močnejši, hitrejši in vzdržljivejši, trend kondicijskih treningov pa sledi tej krivulji, kar zagotavlja dodaten napredek. Obdobje zaznamuje tudi srednja šola, ki od športnika zahteva usklajevanje športa in izobrazbe. To zahteva veliko mero discipline in mentalne »prisotnosti«. Hkrati postajajo tekmovanja vedno pomembnejša in športniki se soočajo s stresom tekmovanja, kamor spadajo zmage in porazi. Pomembnost učinkovitega delovanja v ekipi postane pomembna veščina. Vse našteto doprinese k oblikovanju karakterja posameznika.

Mladi športniki nad 18 let

Trend razvoja posameznikov se nadaljuje od prejšnjih faz, pomen tekmovanja in rezultatov pa postaja vedno večji. Tekmovalnost doprinese tudi višji nivo igre in treningov, kar pomeni večji stres za športnika. Posledica povečanega stresa na telo pa so lahko poškodbe in mentalna izčrpanost. Prav zaradi tega so izjemno pomembne vse prejšnje faze razvoja posameznika. Robustnejše telo pomeni več nogometnega treninga brez poškodb, kar lahko enačimo z boljšim nogometašem. Hkrati dobro načrtovan in izpeljan telesni razvoj v tej fazi pomeni, da je posameznik hitrejši, močnejši in vzdržljiveši, kot bi bil sicer. V gibanju je učinkovit, zna si sam pomagati pri manjših težavah in predvsem je samozavesten ter zaupa v svoje sposobnosti.

Zaključek

Pot od otroške zabave do resnega nogometa je kompleksen proces z veliko spremenljivk. Pomembnost tehnično taktičnega znanja igre je nedvomno izjemno pomemba. Enako pa velja tudi za fizično pripravo telesa, saj so naloge na igrišču sestavljene iz ponavljajočih se pospeševanj, maksimalnih sprintov, duelov ter nenehnih sprememb smeri in tempa. To od posameznika zahteva široko paleto gibalnih sposobnosti. Prav zaradi tega je izjemno pomembno, da se razvoja lotimo celostno in se izognemo zgodnji specializaciji. Najpomembneje pa je izpostavljanje posameznikov kulturi, ki ceni disciplino, vztrajnost in športne vrednote. S tem pa presežemo meje igre in ne oblikujemo le športnike, temveč tudi celostne posameznike, ki so sposobni narediti več v svojem življenju. Pravi čas za začetek pa je zdaj, zato se nam pridružite pri oblikovanju jutrišnjih prvakov, korak za korakom, en sprint in en gol naenkrat.

Če te zanima kako mi to izvajamo v praksi se nam lahko pridružiš preko linka tukaj>>.

Tomaž Marko