57000896_419264185554300_6877941467066216443_n.jpg

Pogoste poškodbe ramena v rokometu (in ostalih metalnih športih)

Leta 2016 sem diplomiral iz kineziologije na Fakulteti za šport. Takrat sem po svojih težavah z ramo na to temo napisal tudi diplomsko delo. Spodaj lahko preberete odlomek, na povezavi pa tudi celotno nalogo. Nekatere stvari in pogledi so se seveda od takrat že spremenili, še vedno pa se v diplomi najde kar nekaj uporabnih informacij o poškodbah rame.

Športi, kakršen je rokomet v svoji strukturi vsebuje gibe nad glavo in s tem povzroča velike mehanske obremenitve na ramenski sklep in njegove sosednje strukture. Tovrstne obremenitve lahko pripeljejo do bolečin in poškodb. Ponavljajoči gibi lahko vodijo do le-teh zaradi preobremenitev ali prevelikih navorov. Najpogosteje so prizadete mišice rotatorne manšete, gleno-humeralni sklep in akromio-klavikularni sklep. Agilen značaj rokometne igre je povezan s številnimi nepričakovanimi situacijami, z zunanjimi motnjami gibanja in s skrajnimi položaji telesnih segmentov, ki so lahko vzroki za veliko poškodb pri rokometu.

V procesu zdravljenja rokometnih poškodb je potrebno poznavanje in razumevanje funkcionalne anatomije in biomehanike ramenskega obroča, vzroke poškodb in diagnostične postopke. Poznavanje značilnosti samega športa in njegovih obremenitev pa je še posebej pomembno, saj nam le-te lahko pomagajo pri odkrivanju vzrokov za nastanek poškodbe in pri vračanju rokometašev v popolno aktivnost. Poškodbe so sestavni del športa in ne glede na preventivo bodo vedno prisotne.

Po pregledu obstoječe literature smo na začetku opisali strukturo in obremenitve rokometne igre. Predstavljeni so  najpogostejši vplivi rokometnih obremenitev – sprememba telesne drže in najpogostejše poškodbe ramenskega sklepa. Prav tako so predstavljeni nekateri klinični testi, s katerimi preverimo znake in določimo katere strukture so poškodovane in v kolikšni meri. Opisan je tudi splošen postopek rehabilitacije pri poškodbi ramena, v delu preventive pa so predstavljene kakovostne vaje, ki jih lahko rokometni trener smiselno umesti v trening in z njimi zmanjša tveganje za nastanek poškodb ramena.

Primer sklopa vaj za “preventivo” rame lahko najdete spodaj. Seveda pa je to zgolj ogrevanje oziroma vrh ledene gore, najboljša preventiva (in edina) je kvaliteten, celosten program za fizično pripravo, ki se izvaja skozi celo leto. Kvaliteten spanec, prehrana in primerne vaje glede na čas v sezoni so ključ do zdravja.

Celo diplomo lahko brezplačno dobite na ResearchGate.

Edina “preventiva” je kvaliteten, celosten program za fizično pripravo športnika, ki se s prilagoditvami izvaja skozi celotno sezono.

Imaš težave in bolečine v ramenu? Izboljšaj svojo fizično pripravljenost in treniraj brez bolečin. Treniraj z nami v Celju ali na daljavo. Za več informacij nam piši oziroma klikni na povezavo.

Common Shoulder Injuries in Handball

Overhead sports such as handball place significant stress on the shoulder joint and surrounding structures and put the athlete at considerable risk of injuries. Repeated overhead activities place high mechanical loads and are done frequently and intensively and as such have the potential to injure involved tissues. Athletic injuries to the shoulder most commonly involve the rotator cuff, glenohumeral joint, and acromioclavicular joint. The agile character of the handball game is associated with a number of unexpected situations, external disturbances of movement, and the extreme positions of body segments which can be a cause for a lot of injuries in handball. Regardless of the injury prevention program, there will always be injuries in sports. Successful shoulder rehabilitation depends on the understanding of the functional anatomy and biomechanics of the shoulder, the cause of injury, and a complete and accurate diagnosis of the involved tissues. Therefore, a thorough understanding of the physical demands of the activity is a prerequisite to making a complete diagnosis and returning the athlete to a safe, pain-free participation. The thesis first describes the structure and the physical strain of the handball game. It focuses on the changes in the posture of athletes and describes the most common shoulder injuries in handball. Also, the clinical testing is presented as a tool to help determine which tissues are injured. Finally, the thesis presents a shoulder rehabilitation program and an effective example of shoulder exercises which can be efficiently incorporated into handball training. These exercises can reduce the risk of shoulder injury.

Full paper in slovenian is available on ResearchGate here.

Domen Bremec