VEČJI NAPREDEK VZDRŽLJIVOSTNIH ŠPORTNIKOV V KRAJŠEM ČASU!

GARANTIRAMO KONSTANTEN NAPREDEK!

Prenesite informativno brošuro s podrobnimi informacijami.

Vzdržljivostni športniki (treningi za boljši rezultat v vzdržljivostnih športih)

Cilj | Specifičen trening moči za izboljšan rezultat in hitrejši napredek v manj časa (več moči pomeni hitrejši čas). Hkrati pa vas obvaruje pred bolečinami in poškodbami in vam omogoči nemoteno ukvarjanje s športom.

Namen | Za vse vzdržljivostne športe in športnike. Amaterski ali profesionalni, vsi ki želite razviti in/ali izboljšati sposobnosti potrebne za (naj)višji nivo zmogljivosti na tekmovanjih (teki, kolesarske dirke, triatlon, ipd.) ali zgolj za svojo dušo in užitek.

KAKO PROGRAM DELUJE ↓

 • 1. KORAK: TESTIRANJE & DIAGNOSTIKA
 • 2. KORAK: IZDELAVA PROGRAMA
 • 3. KORAK: TRENIRANJE
1. KORAK: TESTIRANJE & DIAGNOSTIKA

Vsak naš program se vedno začne s pogovorom o vaših željah, ambicijah in pričakovanjih od treningov pri nas. Pregledamo tudi morebitne pretekle poškodbe, bolečine ali težave. Nato pričnemo z diagnostiko in testiranjem trenutnega nivoja sposobnosti. S tem pridobimo vašo celovito sliko in podrobno analiziramo vaše trenutno stanje. Na uvodnem treningu se zmogljivost posameznika meri na večih različnih nivojih:

 1. Analiza trenutne kvalitete gibanja in pregled osnovnih gibalnih vzorcev 
 2. Jakost in moč
 3. Vzdržljivost (delovanje energijskih sistemov)
 4. Hitrost (po potrebi)
2. KORAK: IZDELAVA PROGRAMA

Po pogovoru ter opravljeni diagnostiki in testiranjih skupaj z vami določimo najboljšo pot do napredka. Pot, ki jo izberemo preverjeno deluje in izboljšuje vaše telesne sposobnosti. Programi delujejo, ker so prilagojeni vam kot posamezniku in vašemu trenutnemu stanju ter športni panogi. Vsak program, ki ga sestavimo je popolnoma individualiziran in prilagojen posamezniku. V vsakem trenutku veste zakaj se določena vaja izvaja ali zakaj je takšen način izvedbe v vašem programu.

Za razliko od splošnih programov so naši programi pisani izključno samo za vas. Tako veste, da ste deležni pozornosti in fokusa, ki si ju zaslužite. S tem naredite velik korak proti hitrejšemu in varnemu napredku. Naši način dela in izvedbe programo deluje saj pomagamo marsikateremu slovenskemu športniku, da odlično tekmuje na najvišjih rangih tekmovanja v svojem športu ali pa da v svojem športu neizmerno uživate.

3. KORAK: TRENIRANJE

Treningi so prilagojeni kje v sezoni se trenutno ste in kaj trenutno najbolj potrebujete. Naša glavna odlika je, da lahko trening prilagodimo vam v vsakem trenutku.

Kaj pravi najnovejša literatura na temo treninga moči za vzdržljivostne kolesarje in tekače?

 • Znanost jasno kaže, da trening moči nima negativnega vpliva na VO2max ali markerje krvnega laktata (blood lactate markers). Sistematični pregled treninga moči vzdržljivostnih tekačev kaže, da z dodatkom 2-3 vodenih treningov moči v 6-14 tednih športniki precej napredujejo. Napredek je bil predvsem na račun izboljšanja biomehaničnih in fizioloških dejavnikov spodnjih okončin, ki pozitivno vplivajo na tekalno učinkovitost (running economy) (Blagrove et al., 2017).
 • Pri tekačih pride v poštev trening z (relativno) težkimi bremeni kot tudi trening eksplozivne moči. To je pomembno zaradi ekscentrično-koncentrične narave teka, saj je pomembna togost za učinkovitejši prenos sil in s tem boljši korak (Rønnestad & Mujika 2013).
 • Hkraten trening eksplozivne moči in vzdržljivostnega treninga pri tekačih je izboljšal čas na 5 kilometrov pri dobro treniranih športnikih (brez spremembe VO2max). Napredek je bil dosežen zaradi živčno-mišičnih sprememb, ki so izboljšale učinkovitost teka in napredek v hitrost pri maksimalnem anaerobnem testu na stezi (Vmart) (Paavolainen et al., 1999).
 • Že s 60 minutami treninga tedensko se lahko precej napreduje. V raziskavi na dobrih tekačih na srednje in dolge proge so izvajali 2 treninga pliometrije tedensko po 30 minut. V kombinaciji z rednim vzdržljivostnim treningom so po 6 tednih opazili velike napredke pri eksplozivni moči in pri vzdržljivostni kapaciteti. Tisti, ki so že zelo dobro vzdržljivostno trenirani bodo od eksplozivnih treningov in pliometrije odnesli največ (Ramirez-Campillo et al., 2013).
 • Trening maksimalne moči izboljšuje ekonomičnost kolesarja, delovno učinkovitost in podaljša čas do izčrpanosti pri maksimalni aerobni moči (aerobic power) (Sunde et al, 2010).
 • Pri kolesarjih pride v poštev trening z (relativno) težkimi bremeni (maksimalna hitrost v koncentriki – dviganju navzgor), saj na kolesu ni tako pomembna togost, ker telo in stopala niso v stiku s podlago kot pri teku (Rønnestad & Mujika 2013).
 • Trening moči v kombinaciji s treningom vzdržljivosti lahko vpliva na ohranitev funkcionalne kapacitete in zmogljivosti skladno s staranjem. To pomeni, da se razlike v letih poznajo manj pri starejših kolesarjih (Louis et al., 2012).
 • Raziskave kažejo, da lahko trening moči izboljša tako dolgotrajno (<30 min) kot kratkotrajno (>15 min) vzdržljivost pri tudi pri vzdržljivostnih športnikih na najvišjem nivoju (profesionalno kolesarstvo, tek, triatlon) (Aagard & Andersen, 2010).
 • Podrobno o prednostih in koristih treninga moči za vzdržljivce si lahko preberete na našem blogu.

PRIJAVI SE NA TRENING IN KONSTANTNO NAPREDUJ!

Izpolni obrazec spodaj in postani prava vzdržljivostna korenina:
   

  Poglej video kolaž iz treningov vzdržljivostnih športnikov:

  Video seznam predvajanja: